Home / ultrasoonlassen
Bij ultrasoonlassen wordt een geluidsgolf door de bovenste producthelft gestuurd in de richting van de deelnaad. De deelnaad is vooraf van een lasnaadconstructie voorzien, een zogenaamde energierichtinggever (ERG). Deze ERG is een verzwakking in de wand die als veer werkt en de trilling van het gereedschap opvangt. Het verend materiaal heeft interne wrijving waardoor in de ERG veel warmte en dus smelt ontstaat. Bij ultrasoonlassen zijn de procestijden zeer kort, vaak korter dan 1 seconde.
Afhankelijk van de positie en de eisen van de deelnaad moet een ERG worden aangebracht in het spuitgietproduct. De uittreding van materiaal bij een ultrasoonlas is klein, maar variabel en niet homogeen. Hierbij kunnen bepaalde constructies het uitgetreden materiaal verbergen.
Bij ultrasoonlassen zijn de toegepaste frequenties 20, 30, 35, 40 en 70kHz. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de maximale afmetingen van het product. Doordat een gedefinieerde lasnaadconstructie (ERG) nodig is, is de methode vooral geschikt voor spuitgietproducten. Het proces dient aangepast te worden aan het toegepaste materiaal. Voor elk materiaaltype geldt een andere optimale amplitude van de ultrasoongolf.
Uit metingen is gebleken dat de temperatuur van de lasril kan oplopen tot enkele honderden graden. Hierdoor is kunststof verbinden middels ultrasoonlassen de snelste lasmethode. Per ultrasone laskop zijn de maximale afmetingen bij 20 kHz beperkt tot 400 x 5mm of 220 x 220 mm. Het lassen van grotere producten vraagt om het gebruik van verschillende ultrasoonkoppen en een speciale machine.
Lees meer over lastechnieken en lasmachines en kunststof verbinden. Wist u dat Aeson assemblage kunststof opdrachten en nul-series voor u uitvoert op contractbasis?
Voor meer informatie en advies over de Aeson kunststof lasmachines, bekijk de informatie. Wij helpen u graag!
De ultrasoon lasmachines, de Workstations van Aeson zijn ontwikkeld voor kleine series en serieproductie.
Voor meer informatie en advies over kunststoflassen neemt u contact op met één van onze adviseurs.
Wij helpen u graag! Lees meer over lastechnieken
De keuze van de lasmethode bij het verbinden van kunststoffen is afhankelijk van vele factoren en vraagt om inzicht in het totale project en een basiskennis van de technische en economische aspecten van de verschillende lastechnieken. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor kunststof lasmachines of het uitbesteden van kleine series. Of lees meer over de lasbaarheid van kunststoffen.
Het verbinden van kunststof door lastechnieken hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld lijmen. Kunststof lassen is (nog) niet wijds bekend in de markt. Daar willen wij graag wat aan doen, we delen dan ook graag onze kennis over kunststof lassen.
Ervaren én dichtbij
Specialist Kunststoflastechniek sinds 1999
Hoofdvestiging Huizen (NH)
Advies
Projectadvies op maat
Fabricage
Fabrikant Industriële lasmachines kunststoflassen
Fabrikant Gereedschappen kunststoflassen
Fabrikant Gereedschappen ultrasoonsnijden
Levering
Leverancier Componenten
Distributeur Rinco Ultrasonics Switzerland
Distributeur Leister International Switzerland
Praktijkondersteuning
Testcentrum las- en snijproeven
Servicedienst
Training op bedrijfslocatie
Productoplagen kunstoflassen
Kunststoflassen van series
in-huis door team Aeson Assemblage
Kunststof lastechnieken
Ultrasoon – Laser – Spiegellassen
Rotatie – Vibratie – Infrarood – Hetelucht