non-chemical plastic welding

Nieuwsbericht

AESON WORKSTATION VOOR LASERLASSEN

Opstelling 3 Aeson Workstations Laserlassen

Meteen al bij de eerste veiligheidskeuring, hebben 3 van onze nieuw geproduceerde laser werkstations om kunststofproducten te lassen, de internationale ISO-certificering IEC-EN 60825-1:2014 voor laserveiligheid gekregen. Alledrie de laser werkstations zijn in juni bij de meting 100% veilig bevonden door een extern onderzoeksbureau waarbij is opgemerkt: “Aeson levert goede, degelijke machines die standaard aan de meest kritische normen voldoen op het gebied van laserveiligheid”.

Veiligheidskeuring

Bij elke ontwerpwijziging van een Aeson Workstation kiezen we ervoor om op veiligheid te testen, want een van onze primaire doelen is een veilige omgeving voor productie te creëren. Dit staat bij Aeson voorop. De veiligheidsfocus is per techniek anders. ​In het geval van laser is dit licht, bij ultrasoon is dat geluid en bij rotatie ligt de veiligheidsfocus op particles dan wel stofdeeltjes.

Specifiek voor deze serie, zelfgebouwde lasermachines, is gekozen voor de toevoeging van Globo- en Lijnlasers, Klasse 4.

 1. Laser werkstation – Lijnlaser
  Deze laserlasmachine bevat een lijnlaser met een lichtbundel vermogen van 600 Watt, gemonteerd op een XY-as. In combinatie met een door Aeson ontworpen masker, wordt een zeer snelle cyclustijd behaald waarbij 5 verschillende kunststofonderdelen in één bewerking aan elkaar gelast worden.

  Voor deze opdrachtgever in de voedingsmiddelenindustrie, is de snelheid van het kunststof laserlasproces essentieel. De behoefte voor deze machine ligt in het feit dat de opdrachtgever eerst in eigen beheer ten behoeve van het testen, 50.000 producten wil lassen. Dit in aanloop naar een jaarproductie van 5.000.000 stuks.

  Voor 50.000 producten betekent dit 250.000 lassen. Door vijf lassen tegelijk te maken, hebben we na elke cyclus een compleet product en is de manuele productie haalbaar binnen de gestelde termijn. Tijdens het manueel lassen van deze serie wordt een geautomatiseerde lijn geproduceerd. De laserlasmachine overbrugt de periode van de levertijd van de automaat. In een latere fase van dit project zal een speciaal ontworpen productielijn zo’n 5 miljoen producten per jaar lassen.

 2. Laser werkstation – Globolaser
  Deze laserlasmachine is uitgevoerd met een Globolaser, waarbij een plaat van kunststof met een non-woven membraan door het laserlicht verbonden wordt. Aeson heeft het werkstation zo aangepast om het te lassen product optimaal te laten versmelten en om opgenomen te worden in een met robots uitgevoerde automatische industrielijn. Per product volgen er 84 lasmomenten.

 3. Laser werkstation – Globolaser

  Deze laserlasmachine is uitgevoerd met een Globolaser en kenmerkt zich met name door een door Aeson ontwikkelde ‘stapelfunctie’. Het gaat hierbij om het lassen van een ingewikkeld product, met relatief grote afmetingen bedoeld voor toepassing in de waterindustrie. Er moeten in totaal meer dan 50 lagen worden gelast. Het niveau waarop we lassen is constant hetzelfde. Door van boven telkens een product te plaatsen, lassen en dan naar beneden te bewegen “groeit” de stapel. Met het stapelen groeit ook de tolerantie in dikte en daarmee zou het lasresultaat telkens slechter worden omdat we feitelijk alleen in de X, en Y richting 2-dimensionaal lassen.

  Door gebruik te maken van de Globo worden eventuele oneffenheden en golfbewegingen door de bal gevolgd en ontstaat er een kwalitatief goede las.

  Dit kan alleen met laserlastechnologie, en alleen met een Globolaser. Globo is een gepatenteerd systeem van Leister lasersystems.

  Wij hebben een speciale valdeur ontwikkeld voor deze machine vanwege de productspecifieke afmetingen. Nadat er in totaal 168 lassen hebben plaatsgevonden, is het eindproduct gereed voor toepassing.

Keuze uit verschillende laserlasoptieken

Aeson biedt diverse laserlassystemen voor kunststoflassen. Zo zijn er 5 verschillende laseroptieken die kunnen worden geïnstalleerd 1. Spot 2. Ring 3. Globo 4. Lijn 5. Scanner / Contour

Bij lasers met een spot-, ring-, of scanneroptiek, wordt het kunststofproduct meestal tegen een kwartsglas plaat of een PMMA-plaat geduwd om via een laserstraal gelast te kunnen worden. Bij lasers met een lijnoptiek, wordt het plastic ontwerp tegen een masker aan geplaatst. Bij installatie van een globo-optiek in een lasermachine is er juist géén glasplaat of masker nodig, want de lichtbundel ‘duwt’ zelf als het ware tegen het kunststof materiaal.

De afmeting en vormgeving van het product, het maximale laserbereik en het beschikbare budget en ook de gevraagde cyclustijd bepaalt onder andere welke laseroptiek uiteindelijk aan de Aeson Workstation wordt gekoppeld.

Uitdaging

Waar zit de uitdaging in bij deze opdrachten? Eén van onze engineers verwoordt het zo:

“Het frame en de basisapparatuur is er al, maar we denken helemaal mee om op efficiënte manier bestaande technologie te implementeren. Het meest trots ben ik op het werkstation met de stapelfunctie – en dat we alle programmatuur voor de aansturing zelf hebben geschreven.“

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van onze standaard- en op maat laserlasmachines voor kunststoftoepassingen? Neem vrijblijvend contact op info@aeson.nl of ga naar Aeson Workstations voor laserlassen.

Share on twitter
Share on linkedin
Detail Laser lasmachine Aeson Workstation

Veiligheid laserlassen

Inachtneming van machineveiligheid is essentieel en dit geldt zeker voor het proces van kunststof laserlassen.

Laserlicht is niet met het blote oog waar te nemen en kan ongemerkt via minuscule naden in de machinebehuizing of door indirecte weerkaatsing vrijkomen, wat onherstelbare schade kan toebrengen aan ogen en huid. Het afvoeren van vrijkomende gassen door de verhitting is eveneens belangrijk.

Hier dient veel aandacht voor te zijn en metingen zijn wat ons betreft onontbeerlijk.

'Keuzehulp Lastechnieken'
Ontvang de gratis pdf

De pdf ontvangt u direct na inschrijven in uw mail

Downloads Aeson kenniscentrum voor het verbinden van kunststof