non-chemical plastic welding
ultrasoonlassen Innoverende expertise lastechnieken

ultrasoonlassen
Kunststof lassen met ultrasoon

Proces ultrasoonlassen:

Bij ultrasoonlassen wordt een geluidsgolf door de bovenste producthelft gestuurd in de richting van de deelnaad. De deelnaad is vooraf van een lasnaadconstructie voorzien, een zogenaamde energierichtinggever (ERG). Deze ERG is een verzwakking in de wand die als veer werkt en de trilling van het gereedschap opvangt. Het verend materiaal heeft interne wrijving waardoor in de ERG veel warmte en dus smelt ontstaat. Bij ultrasoonlassen zijn de procestijden zeer kort, vaak korter dan 1 seconde.

Lasnaadconstructie ultrasoonlassen:

Afhankelijk van de positie en de eisen van de deelnaad moet een ERG worden aangebracht in het spuitgietproduct. De uittreding van materiaal bij een ultrasoonlas is klein, maar variabel en niet homogeen. Hierbij kunnen bepaalde constructies het uitgetreden materiaal verbergen.

Ultrasoon frequenties

Bij ultrasoonlassen zijn de toegepaste frequenties 20, 30, 35, 40 en 70kHz. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de maximale afmetingen van het product. Doordat een gedefinieerde lasnaadconstructie (ERG) nodig is, is de methode vooral geschikt voor spuitgietproducten. Het proces dient aangepast te worden aan het toegepaste materiaal. Voor elk materiaaltype geldt een andere optimale amplitude van de ultrasoongolf.

Uit metingen is gebleken dat de temperatuur van de lasril kan oplopen tot enkele honderden graden. Hierdoor is kunststof verbinden middels ultrasoonlassen de snelste lasmethode. Per ultrasone laskop zijn de maximale afmetingen bij 20 kHz beperkt tot 400 x 5mm of 220 x 220 mm. Het lassen van grotere producten vraagt om het gebruik van verschillende ultrasoonkoppen en een speciale machine.

Lees meer over lastechnieken en lasmachines en kunststof verbinden. Wist u dat Aeson assemblage kunststof opdrachten en nul-series voor u uitvoert op contractbasis?

Aeson kunststof lasmachines

Voor meer informatie en advies over de Aeson kunststof lasmachines, bekijk de informatie. Wij helpen u graag!

laserlassen van kunststof techniek van Aeson

De ultrasoon lasmachines, de Workstations van Aeson zijn ontwikkeld voor kleine series en serieproductie.

Wij helpen u graag met kunststof lastechniek

Voor meer informatie en advies over kunststoflassen neemt u contact op met één van onze adviseurs.
Wij helpen u graag! Lees meer over  lastechnieken 

7 lastechnieken voor elke toepassing de juiste techniek

De keuze van de lasmethode bij het verbinden van kunststoffen is afhankelijk van vele factoren en vraagt om inzicht in het totale project en een basiskennis van de technische en economische aspecten van de verschillende lastechnieken. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor kunststof lasmachines of het uitbesteden van kleine series. Of lees meer over de lasbaarheid van kunststoffen.

Wij helpen u graag met kunststof lastechniek
Voor meer informatie en advies over kunststoflassen neemt u contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag!

Voordelen van lassen (boven lijmen)

Het verbinden van kunststof door lastechnieken hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld lijmen. Kunststof lassen is (nog) niet wijds bekend in de markt. Daar willen wij graag wat aan doen, we delen dan ook graag onze kennis over kunststof lassen.

'Keuzehulp Lastechnieken'
Ontvang de gratis pdf

De pdf ontvangt u direct na inschrijven in uw mail

Downloads Aeson kenniscentrum voor het verbinden van kunststof