non-chemical plastic welding
laserlassen Innoverende expertise lastechnieken

Laserlassen
Kunststof lassen met laser

Proces laserlassen:

Bij laserlassen is er een onderdeel dat laserlicht doorlaat en een onderdeel dat laserlicht absorbeert, deze worden op elkaar geplaatst. De laser van de laser lasmachine wordt boven de deelnaad gebracht. Via het onderdeel dat transparant is voor de laser wordt het onderdeel dat laserlicht absorbeert opgewarmd tot het smeltpunt. Door geleiding warmt ook het transparante onderdeel op.

Lasnaadconstructie laserlassen:

Bij laserlassen kunnen vlakke deelnaden worden gelast. Bij gebruik van een ‘Globoweld’ kunnen ook 3D lassen worden gemaakt. Een laserlas hoeft geen materiaaluittreding op te leveren. Bovendien is bij het gebruik van de laserlastechniek, de las visueel doorzichtig en komt er geen stof vrij. Dit maakt laserlassen uitermate geschikt voor medische toepassingen waarbij de lasnaad direct in contact is met de inhoud van het product. De snelheid van de las is bij laserlassen sterk afhankelijk van de toegepaste methode. Bij laserlassen vinden geen mechanische bewegingen plaats. De methode is dan ook zeer geschikt voor producten waarbij geen mechanische belasting gewenst is.

Belangrijkste voordelen van onze las machines zijn:

  • Optisch mooie las
  • Mogelijk om zonder materiaaluittreding te lassen
  • IJzersterk; tot 90% van de sterkte van de wand
  • Geschikt voor lasrobots en lassen grote series

Theorie laserlassen

Bij laserlassen van kunststoffen wordt gebruik gemaakt van het verschil in optische eigenschappen van de kunststof. Kunststoffen kunnen licht reflecteren, absorberen of doorlaten. Indien een transparante kunststof op een absorberende kunststof wordt geklemd kan met een lichtbundel de absorberende kunststof worden opgewarmd. Door geleiding kan de warmte dan vanuit het absorberend deel het transparante deel opwarmen. Aldus ontstaat een smelt tussen de delen. Kunststoffen kunnen absorberend gemaakt worden voor een lichtkleur met een golflengte tot ongeveer 1500nm. Daarom zijn met name halfgeleider diode lasers geschikt voor kunststoflassen. Ook de Nd-Yag lasers met een lage golflengte komen in aanmerking. Voor het laserlassen zijn slechts beperkte vermogens per vierkante mm nodig. Een opbrengst van 50W per vierkante mm is vaak genoeg. De hoge efficiëntie van de halfgeleiderlasers maken dit type met name geschikt voor de toepassing.
laserlassen Innoverende expertise lastechnieken

Methoden van kunststof laserlassen

Er zijn verschillende methoden om met een laser producten te lassen:

CONTOURLASSEN
De laser last een spot en wordt vervolgens naar de volgende spot geleid

SIMULTAANLASSEN
De laser last in een keer de hele lijn

MASKERLASSEN
De laser last alleen de niet bedekte delen

SCANNERLASSEN
De laser schrijft een figuur

GLOBO-LASSEN
Een kogel dient als lens en schrijft een 3D laserlijn 100% reproduceerbaar

Lees meer over lastechnieken en lasmachines en kunststof verbinden. Wist u dat Aeson assemblage kunststof opdrachten en nul-series voor u uitvoert op contractbasis?

Aeson kunststof lasmachines

Voor meer informatie en advies over de Aeson kunststof lasmachines, bekijk de informatie. Wij helpen u graag!

laserlassen van kunststof techniek van Aeson

De Aeson Workstations laserlasmachines zijn ontwikkeld voor integratie voor kleine series en serieproductie.

Wij helpen u graag met kunststof lastechniek

Voor meer informatie en advies over kunststoflassen neemt u contact op met één van onze adviseurs.
Wij helpen u graag! Lees meer over  lastechnieken 

7 lastechnieken voor elke toepassing de juiste techniek

De keuze van de lasmethode bij het verbinden van kunststoffen is afhankelijk van vele factoren en vraagt om inzicht in het totale project en een basiskennis van de technische en economische aspecten van de verschillende lastechnieken. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor kunststof lasmachines of het uitbesteden van kleine series. Of lees meer over de lasbaarheid van kunststoffen.

Voordelen van lassen (boven lijmen)

Het verbinden van kunststof door lastechnieken hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld lijmen. Kunststof lassen is (nog) niet wijds bekend in de markt. Daar willen wij graag wat aan doen, we delen dan ook graag onze kennis over kunststof lassen.

'Keuzehulp Lastechnieken'
Ontvang de gratis pdf

De pdf ontvangt u direct na inschrijven in uw mail

Downloads Aeson kenniscentrum voor het verbinden van kunststof